Türkiye’de turist rehberliği mesleğine girmek isteyenlerin 3 ana gereksinimi karşılamaları gerekmektedir. Bunlar:
- Üniversitelerin Turist Rehberliği bölümünden ön lisans, lisans veya tezli/tezsiz yüksek lisans programlarının birinden mezun olmak
- En az bir yabancı dilde geçerli puan almak (75 Puan)
- Turist rehberi olarak çalışmak istenen en az bir bölgedeki uygulama gezisine katılarak sınavı başarıyla tamamlamak
1. Üniversite Eğitimi
Üniversitelerin Turizm Rehberliği veya Turist Rehberliği bölümünden ön lisans, lisans veya tezli/tezsiz yüksek lisans programlarının birinden mezun olmak gerekmektedir.
Üniversite tercih aşamasındaysanız, tercih listenize Turizm Rehberliği veya Turist Rehberliği bölümlerini yazmanızı öneririz. Ayrıca, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümü mezunları da turist rehberi olabilmektedir.
Yüksek lisans için ALES ve YDS gibi istenen sınav puanlarını da sağlamanız gerektiğini hatırlatalım.
Üniversitelerin ön lisans, lisans veya tezli/tezsiz yüksek lisans programları hakkında detaylı bilgi için ilgili sayfamıza göz atabilirsiniz.
2. Yabancı Dil Bilgisi
Turist rehberi olabilmenin en önemli koşullarından biri de en az bir yabancı dili iyi şekilde konuşabilmeniz.
Yabancı dil bilginizi belgelendirebilmek için YDS’den en az 75 puan almak ya da bu puana denkliği ÖSYM tarafından belirlenen eşdeğer bir belge almanız gerekmektedir.
Ayrıca Turist Rehberliği Birliği (TUREB)’in düzenlediği Bakanlığın gözetim ve denetiminde yapılan yabancı dil sınavından başarılı olduğuna ilişkin belgede bu koşulu sağlamanıza yardımcı olur.
Belgelendirdiğiniz yabancı diller kokarttınıza işlenecek ve o dillerde profesyonel turist rehberliği yapabileceksiniz. Bu nedenle birden çok yabancı dil bilmek siz avantaj sağlayacaktır.
YDS başvuru tarihleri için ilgili sayfamıza göz atabilirsiniz.
3. Uygulama Gezisi
Bölgede yetkilendirilmek adına TUREB tarafından düzenlenen 45 günlük (ülkesel) veya 8 günlük (bölgesel) yurtiçi uygulama gezilerinden en az birine katılıp gezi sonunda yapılan sınavdan en az 75 puan alarak uygulama gezinizi başarıyla tamamlamış olursunuz.
Uygulama gezilerinin tamamına katılarak diğer şartları yerine getiren katılımcılar Ülkesel Turist Rehberi; uygulama gezilerini bölgesel düzeyde tamamlayıp diğer koşulları da yerine getiren katılımcılar ise başarılı oldukları bölgeler için Bölgesel Turist Rehberi olmaya hak kazanmaktadır.
Sonrasında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulunmanız sonucunda ‘Profesyonel Turist Rehberliği Ruhsatnamesi’ ve bu doğrultuda TUREB’e de kaydolarak ‘Çalışma Kartı/Kokart’ alabilirsiniz.
Çalışma kokardınızla eğitimini tamamladığınız bölgelerde Türkçe veya hangi yabancı dil sınavlarını vermiş iseniz, kimliğinizde yazılı, dilde/dillerde Turist Rehberliği yapabilirsiniz.