Durup dinlenmeden çalışan Sinan, Osmanlı şehirlerini de yapılarla donattı. Şehirler arasında menzil külliyeleri inşa etti. Marmara Bölgesi’ni imar ederek yollar ve köprülerden başka, cami ve mescitler, medreseler, hamamlar, kervansaraylar ve arastalar yaptı. İstanbul-Edirne arasında Büyükçekmece (İstanbul), Silivri (İstanbul), Tekirdağ, Lüleburgaz (Kırklareli), Babaeski (Kırklareli) ve Havsa (Edirne)’da birbirinden güzel külliyeler tasarladı. Böylece İstanbul’u Balkanlara ve Avrupa’ya bağladı.

Diğer yandan İstanbul-Kocaeli (İzmit) yolu üzerinde yer alan kent ve kasabaları da canlandırdı. Mimar Sinan Anadolu şehirlerini de ihmal etmedi. Van, Diyarbakır, Kayseri, Ankara, Konya, Manisa ve Payas (Hatay) şehirlerini külliyelerle canlandırdı. Camiler, medreseler ve türbelerle bu şehirleri süsledi.

Sinan bütün bir Osmanlı coğrafyasını bayındır hale getirdi. Anadolu’dan hacca giden yollar üzerinde konaklama ve dinlenme yerleri düzenledi. Halep, Şam, Kudüs, Bağdat, Basra, Mekke ve Medine’de külliyeler, camiler, imaretler, kervansaraylar, hamamlar ve çeşmeler yaptı. Böylece Müslüman halkın hac seferlerini kolaylaştırıcı binalar inşa etti.

Ayrıca Kırım, Saraybosna (Bosna Hersek), Vişegrad (Bosna Hersek) ve Tırhala (Trikkale/Yunanistan)’da cami, medrese, türbe, imaret ve köprü gibi eserler bıraktı. Kısacası Balkanlar, Orta Doğu ve Kırım’ı da içine alan geniş bir coğrafyada eserler yaptı.

Bizde bu yazı serimizde Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan Mimar Sinan’ın Gezi Rotaları‘nı sizlerle paylaşıyoruz:

Mimar Sinan'ın Gezi Rotaları